In Memoriam Pim Lokerse

Donderdag 13 juni ontvingen wij het trieste bericht dat een van onze oud-(bestuurs)leden, Pim Lokerse, op 49-jarige leeftijd is overleden. Wij koesteren warme herinneringen aan zijn persoonlijkheid en velen van ons zullen hem enorm missen. Als productiemedewerker heeft Pim veel producties helpen mogelijk maken. Ook was hij een bevlogen en gedreven acteur.  Zijn mooie vertolking van 'meneer van Daan' in ‘Het Dagboek van Anne Frank’ (2002) - een rol die Pim zelf ook koesterde - staat velen nog bij. Recent speelde hij in 'Fred & de Verbouwing' en 'Familie'. In 2010 regisseerde hij de eenakter 'De Jossen'. We hopen dat Pim de rust heeft gevonden die hij zocht!  

 

Bij het afscheid van Pim Loco* 
door Koen Mijnheer op 14 juni 2013
[Vanaf vakantieplek in Noorwegen]

Blijkens de vele reacties hierop heeft Koen met deze overdenking niet alleen, op aan ieders emoties rakende wijze, de eigen gevoelens bij deze heftige gebeurtenis gedeeld, maar kennelijk ook de ontroering en emotie verwoordt van velen – waaronder leden van de Vereniging Middelburgs Theater-  die eerder met stomheid waren geslagen, en die zich, Koen hiervoor dankende, graag en met liefde achter diens woorden scharen!

In Kristiansund, niet te verwarren met Kristiansand, hier aan de Noorse kust, bijna ter hoogte van Trondheim, neem ik afscheid van Pim Lokerse. Ik lees net dat Pim niet meer is. Achter zijn dood moet een wereld zitten, die ik niet ken, maar waarvan ik de essentie wel kan vermoeden.

Ik heb aan je gedacht Pim. Ik wist al lang wie je was, maar kennen - hoewel kennen – deed ik je nog maar vrij recent. Op mijn netvlies zie ik je fraai acteren, sterk ook, over je kwetsbaarheid heen.

Ik zie je ook staan aan de bar van het Minitheater, met grote ogen kijkend terwijl ik mijn grote bek weer ergens over opentrek. Ik zie je onbedaarlijk in de lach schieten in de caféscène van Familie, je laatste voorstelling, waar ik warme gevoelens bij koester.

Nog maar een week geleden hoorde ik dat jij het was die op het station in Middelburg….. Een zelfmoordpoging, maar je had ‘m overleefd. Ik dacht: “net iets voor Pim”. Met alle respect trouwens Pim, want hoewel ik er niet voor doorgeleerd heb, weet ik dat je niet zomaar op het spoor springt. Ik kan hooguit vermoeden dat je met je wanhoop niet meer overweg kon.

Sindsdien zat je (weer) in mijn hoofd Pim. Er zijn momenten geweest waarop we plotseling intensief chatten op Facebook en ik hoorde ook dat je contact had met een goede vriendin van ons, die net als jij moeite had om het leven te omvatten.

Twee weken geleden las ik het bericht voor aan vrienden over een anonieme man die zwaar gewond was geraakt op het spoor in Middelburg. Wist ik veel wie….

Verdomme Pim, jij….  Wat moet je de weg kwijt geweest zijn. En hoe kan het zijn dat niemand je weer terug kon brengen waar je hoorde. Hoor je me Pim? Kijk je al van boven naar ons? En kun je van daar van boven lachen om onze onbenulligheid? Verdomme Pim, ik huil zoute tranen om je hier in Noorwegen. Als je eens wist….toffe gozer.

Ik ben er niet bij, bij je afscheid. Ik zwerf nog wat door fjorden en langs steile hellingen en door sprookjesachtige landschappen waar het grijzer is dan thuis en waar de lente ontwaakt, terwijl de zomer al op de loer ligt. Indrukken hier zijn puzzelstukken van het leven. Op de meest onverwachte momenten slik ik hier kronkels weg die uit een diep onderbewustzijn opborrelen.

Wat had ik graag bij jouw uitvaart geweest, om mijn gedachten over jou de vrije loop te laten. En ik zou vermoedelijk tranen plengen. Mijn sluizen gaan snel open en hier in Noorwegen is om elke hoek een waterval.

Als je alles had geweten Pim, van wat mensen om je heen van je vinden en voor je voelen, ja dan…. was het dan gemakkelijker geweest?  Was je een gelukkiger mens geweest? Was je er dan nog geweest?  Ik las hier in Noorwegen een tekst: wij Noren proberen harder. Ik denk dat jij hard geprobeerd hebt Pim. Tot je niet meer kon. Ik ga je missen toffe gast. Ik hoop dat je rust krijgt en dat je kinderen en familie diezelfde rust gaan vinden.

*) alias van Pim Lokerse op Facebook

 

Agenda

Expositie Marja van Noort

In de maanden juli en augustus is er een tentoonstelling van foto's in de Drvkkery in Middelburg.

De vereniging bestaat 40 jaar en de foto's geven een impressie van ons knusse theater.

 

Klik op de titel voor meer info


 

Meisje met de parel

Vanaf 23 september 2017 speelt in het Minitheater de jubileumvoorstelling 'Meisje met de parel' onder regie van Koen Schyvens.

 

U kunt nu reeds kaarten bestellen.

KAARTEN BESTELLEN !

Klik op de titel voor meer info


 

Laatste ronde in De Gelukkige Mandarijn (voorjaarsproductie)

een theaterkomedie van Frank Houtappels onder regie van Sofie van Scheyen.

 

Première: 10 maart 2018

Klik op de titel voor meer info


 

Het Minitheater wordt financieel ondersteund door een jaarlijkse subsidie van de gemeente

 

 logo