Nieuws

Hier vindt u het laatste nieuws omtrent het Middelburgs Minitheater!

een tragikomedie van Frank Houtappels

Regie: Koen Mijnheer

Afterparty gaat over drie vrouwen en een (jonge) man.
Twee van de drie vrouwen (Corine en Frieda) zijn bevriend en reizen samen naar Casablanca. Daar heeft Corine herinneringen liggen omdat ze jaren terug bij een wat onorthodoxe chirurg een geslachtsverandering heeft ondergaan. Ze was man en werkte als man in een nachtclub. Daar weet haar vriendin Frieda (die gescheiden is en hersteld is van borstkanker) tot dat moment niets van.

In de bar van het hotel komt Frieda de derde vrouw tegen: April. Die blijkt bij nader inzien ook ooit man te zijn geweest en in dezelfde nachtclub als Corine te hebben gewerkt. April zit nogal aan de drank en vindt de barjongen (hij werkt daar) interessant...

Spelers: 
Karin Adriaanse, Rein Borcheld, Barbara Kouwijzer en Ploneke Scholtsz.

Productie: Peter Boot

Première: zaterdag 11 maart 2023 20.00 uur

Overige speeldata:

Zondag 12 maart 14.30 uur
Zaterdag 18 maart 20.00 uur
Zondag 19 maart 14.30 uur
Zaterdag 25 maart 20.00 uur
Zondag 26 maart 14.30 uur
Zaterdag 1 april 20.00 uur
Zondag 2 april 14.30 uur
Zaterdag 8 april 20.00 uur
Zaterdag 15 april 20.00 uur


 

geschreven en geregisseerd door Peter Adriaanse

‚ÄúDe jongen van de lange Jan‚ÄĚ is een fictief en muzikaal kerstverhaal met op de achtergrond de heropbouw van Middelburg na de Tweede Wereldoorlog.

Het verhaal begint op donderdag 5 december 1948. De oorlog is afgelopen en de bewoners van Middelburg proberen het leven, zo goed en kwaad als het kan, weer op te pakken. Al vanaf de eerste weken na het verschrikkelijke bombardement op 17 mei 1940 is men bezig om de stad weer op te bouwen.
Sjakie woont al jaren bij zijn Opoe waar het een zoete inval van mensen is.¬†Zijn moeder zit al jaren in een sanatorium en hij stuur haar elke paar weken een brief die hij dan stiekem aan Joost de postbode geeft. Antwoord krijgt hij nooit.¬†Zijn vader kent hij alleen maar van een vaag klein fotootje op de schoorsteenmantel. Hij zit op zee en heeft gevochten voor de ‚ÄúVrede‚ÄĚ. Tenminste dat heeft hij gehoord.

 

Gilles is zijn beste vriend. Daar zit hij bij in de klas en struint hij Middelburg mee af. Rinus, Gilles zijn vader, zorgt ervoor dat de jongens op het rechte pad blijven.
Het is koud buiten en Sjakie klimt stiekem de treden van de lange Jan op. Hij weet dat het niet mag maar zijn opa heeft de sleutel dus dat is een koud kunstje voor hem. Daarboven, op de gehavende toren, heeft hij zijn eigen gedachten over alles wat er beneden gebeurt.
Van zijn tante Neel heeft hij begrepen dat de Sint niet bij hun langs komt. Ach, die heeft natuurlijk al genoeg te doen. Die zit echt niet op een stel armoedzaaiers te wachten. Sjaak geeft er niets om want hij hoeft geen cadeau. Met kerst wordt hij tien jaar en dan komt zijn vader thuis, hij weet het zeker. Alleen dat cadeau wil hij hebben.

Première: zaterdag 10 december 2022 om 19.30 uur

Overige speeldata:
zaterdag 17 december 19.30 uur
zondag 18 december 14.30 uur
vrijdag 23 december 19.30 uur
maandag 26 december 14.30 uur
woensdag 28 december 19.30 uur
vrijdag 30 december 19.30 uur
in 2023:
woensdag 4 januari 14.30 uur
zaterdag 7 januari 19.30 uur
zondag 8 januari 14.30 uur
zaterdag 14 januari 19.30 uur
zondag 15 januari 14.30 uur

Direct kaarten bestellen!

Toegangsprijs volwassenen ‚ā¨ 15,00, kinderen t/m 12 jaar ‚ā¨10,00


 

Ze zijn de Ed en Willem Bever van het Middelburgse Minitheater. Ze slopen geen steden, plunderen geen winkels, maar ze bouwen, verbeteren, vernieuwen en verfijnen. Dit is een ode aan Gerard van der Bliek en Frans Hennekam. Vrijwilligers in coronatijd.

De laatste voorstelling in het Minitheater is meer dan een jaar geleden. Corona heeft de makers en het publiek uit het theater gejaagd. Iedereen is weg. Iedereen? Nee, twee dapperen houden stand en koesteren het theater dat anders ten prooi zou vallen aan de tand des tijds.

Isolatie, veiligheid, elektrisch, tocht, water, vloer, sanitair… Gerard en Frans zijn elke week in het kille, lege Minitheater. Samen zorgen zij ervoor dat de ziel in het theater blijft. De kleedkamer, de vloer, de bar en de zaal blijven ademen dankzij de liefdevolle aandacht van het klussende duo.

Het is het anonieme antwoord op de kuddes onverlaten die afbreken wat anderen met liefde hebben opgebouwd. De vrijwilligers zijn de luchtbel in de oceaan van somberheid. Hun bubbel, vol liefde, aandacht en zorg komt altijd boven. En wij drijven erop.

Het Minitheater wacht op ons, de spelers en makers. Het Minitheater wacht op jullie, het publiek. Straks, als deze waanzin is overgewaaid, is het Minitheater weer de oase van ontroering, passie en vermaak.

Dankzij Gerard en Frans, die als weeskinderen voor het ouderlijk huis zorgen. Zij zijn voor één keer de hoofdrolspelers in het Minitheater.

 


 

Indringend verhaal bij 75 jaar bevrijding

Met ‚Äė‚ÄôIk huil mijn vaders tranen‚Äô‚Äô van auteur Martine Faber brengt het Middelburgs Theater een indringende eenakter over twee vrouwen uit de naoorlogse generatie. Dochters van vaders die een geschiedenis in de oorlog hebben. De vrouwen kampen nog bijna dagelijks met de gevolgen van de oorlog. Dan gaat het over schuld, schaamte, maar ook over onvoorwaardelijke liefde voor een vader.
In twee paralelle monologen voelen we hun emotie/frustratie.

THEATERVIRUS IN DE WEI
Het leek zo mooi. Een theaterstuk over twee vrouwen van de naoorlogse generatie. Dat zouden we eind april spelen. Vlak voor de dodenherdenking. Totdat alles op slot ging. Alles? Nee, niet alles. Want er is zoiets als het theatervirus. Sterker dan al het andere. Dat leidde tot dit stukje minitheater van Simone Adriaanse en Larissa de Keijzer. Coronaproof geregistreerd op de Cleene Hooge bij Middelburg. Theater omdat het kan. Kijk en laat je ontroeren.

 

Op 4 mei is het dodenherdenking en op 5 mei viert Nederland 75 jaar bevrijding. In deze eenakter (ong. 25 minuten) wordt stil gestaan bij de gevolgen van de oorlog in de volgende generatie. Het is een universeel verhaal omdat oorlogen - helaas - van alle tijden zijn.

Over mogelijk andere speeldata houden we u op de hoogte via mail, facebook en hier op onze website: www.middelburgsminitheater.nl

            

Spelers: Simone Adriaanse en Larissa de Keijzer
Regie: Koen Mijnheer


 

Agenda


Enkele reis

van Lex Passchier

een thrillerkomedie bomvol geestige verwikkelingen en dubbele lagen onder regie van Derek Meijer.

Première:
17 september 2022

Direct kaarten bestellen!

Klik op de titel voor meer infoDe jongen van de Lange Jan

een fictief, muzikaal Kerstverhaal met op de achtergrond de wederopbouw van Middelburg, tekst en regie van Peter Adriaanse

Première: 10 december 2022

Direct kaarten bestellen!

Klik op de titel voor meer infoAfterparty

een tragikomedie van Frank Houtappels onder regie van Koen Mijnheer

Première: 11 maart 2023

Klik op de titel voor meer infoHet Minitheater wordt financieel ondersteund door een jaarlijkse subsidie van de gemeente

logo

 

Laatst bijgewerkt: 
26 september 2022.