Een Bruid in de Morgen is het eerste avondvullende toneelstuk van de Vlaamse Cobra schilder en schrijver Hugo Claus (1929-2008). Het is geschreven in 1955 door een dus nog jonge Claus. De teloorgang van de familie Pattini wordt hartverscheurend in beeld gebracht en verwoord door de prachtige taal die Claus gebruikt. Uiteraard is die taal niet overal meer van deze tijd en is hier en daar aangepast. De problematiek van de familie Pattini is wel helemaal van deze tijd - sociale aftakeling , voedselbanken, werkeloosheid - dus de jaren vijftig, waarin het geschreven is, kunt u gerust vergeten. Leef mee met de familie Pattini. Verwonder u over de kracht van een moeder en de liefde tussen een broer en zus. Over  het slappe karakter van de vader en de naïeve vileinheid  van de nicht. Geniet van een lang geleden geschreven toneelstuk, dat midden in onze tijd is beland. Vat liefde op voor deze familie, die machteloos is en vecht tegen de harde wereld.

 

Korte inhoud

De aan lager wal geraakte familie Pattini leeft in een wereld vol illusies. Elk familielid leeft in een eigen droom. Vader, ooit leraar aan het conservatorium, droomt van zijn concerto, dat alleen in zijn hoofd bestaat. Moeder, een gevoelige, geharde vrouw, droomt van haar vroegere geliefde, een baron, en van sociaal eerherstel. Zoon Thomas, een simpele ziel, wil alleen maar chauffeur worden en over de weg zoeven. Dochter Andrea wil met haar broer Thomas, met wie ze een discutabele relatie heeft, naar Londen, naar de dierentuin. Nicht Hilda, dochter van de zus van vader Pattini, wil met Thomas trouwen en zo een bruid in de morgen worden. Waarom komt Hilda logeren? Waarom hangt er een nare spanning in huize Pattini? En waarom is iedereen zo zenuwachtig?

Auteur

Hugo Claus

Regie

Conny Ligthart Schenk

Productie

Jeanine Sinke

Spelers

Kees Baijens, Dini den Butter, Meike Helleman, Derek Meijer, Jeanine Sinke

Decor

Geurt van de Kraats en Ad Riemens

Techniek

Gertjan Adriaanse, Carla Roghair en Martijn van Toor

Fotografie

Marja van Loon

Vormgeving drukwerk / trailer

The Hoekman Brothers

Agenda


Aquarium

van Nathan Vecht

een zwarte komedie over privacy en gezien willen worden onder regie van Willem Huijbreghs.

Première: 30 april 2022

Direct kaarten bestellen

Klik op de titel voor meer infoEnkele reis

van Lex Passchier

een thrillerkomedie bomvol geestige verwikkelingen en dubbele lagen onder regie van Katinka van den Dool

Première:
17 september 2022

Klik op de titel voor meer infoHet Minitheater wordt financieel ondersteund door een jaarlijkse subsidie van de gemeente

logo

 

Laatst bijgewerkt: 
23 mei 2022.